петък, 22 октомври 2010 г.

За Панагюрското съкровище и други такива

Излъчваните дебати къде да стои съкровището, в София или Пловдив, ме накараха да се замисля. Трябва ли всичко да се концентрира в столицата, с основанието, че там повече хора ще могат да го виждат? Трябва ли другите градове в България да продължат да се обезлюдяват, а с това да падат и приходите на общините, от които се издържа "великата" София и държавата?
Така всички чуждестранни гости ще носят само спомена за порутените сгради и улици, гъмжилото от изнервени коли и няма да се докоснат до красотата на природата ни, пътувайки до някой китен край, за да видят чудесата на родината ни. Туризмът ще остане само по черноморието, ако изобщо някой реши да почива в бетонните паркове с недостъпни плажове. Учениците няма да правят обиколни екскурзии с автобуси, както бе навремето, а ще пътуват до София и обратно. Всички ще търсят работа там, а в малките градчета ще останат само англичани, които с право вече искат да издигнат свои представители за кметове...
Не съм съгласен! Не ми се гледа по телевизията само за проблемите на София! Сигурно децата навред знаят коя е Йорданка Фандъкова, но не и как се казва кметът в собствения им град. Не искам да стъпвам в най-грозният и гротесков град в България, в който се събират всички мошеници и тарикати, след като не могат повече да се развихрят в малките градчета, където всеки познава всеки.
Писна ми да се делим на софиянци и провинциалисти!

Няма коментари: